Lerkulörer

Vi på Målarkalk är stolta över att presentera dessa standardkulörer för vårt lerbruk. Samtidigt passar vi på att ge en hyllning till alla de pigor som oftast utförde lerklinandet förr i tiden genom att ge varje kulör ett kvinnonamn.”

Carl von Linné skrev så här: ”Leret trampas av oxar eller hästar och blandas väl med halm och sant. När leret således är ältat, föres det till huset. Kvinnfolkens göromål är att klena väggarne, och manfolkens äro endast deras hantlangare, då kvinnfolken taga upp leret såsom deg, läggat mellan stavrarne, packa det väl tillsammans omkring stavrarne och slätat med händerna, då alltid en piga står innanföre och en utanom, att väggen må bliva jämn på båda sidor.”

Vi hoppas att vårt skånska lerbruk tillsammans med dessa kulörer ger möjligheter att återskapa och bevara den svenska lerbyggnadstraditionen på bästa möjliga sätt. Hittar du inte önskad kulör här så kan vi bryta fram specialkulör efter önskemål, dock med begränsningar. Det går mycket bra att måla med kalkfärg på lerputsen för att t ex få ljusare kulörer. Levereras i en pigmentpåse/20kg lerbruk.

Lera och pigment är naturmaterial och svängningar i kulör kan förekomma och denna kulörsamling ska därför ENDAST ses som vägledande. Tänk på att kulörerna som du ser på din skärm oftast inte stämmer 100% med verkligheten!

Färgkarta